Angstig voor de tandarts? Wat nu?!

2 min. lezen

Terug

Angstig voor de tandarts? Wat nu?!

Ben jij angstig voor de tandarts of ben je al jaren niet meer geweest voor een gebitscontrole? Ruim 800.000 Nederlanders zijn angstig voor de tandarts. Je bent dus niet de enige met deze uitdaging. Het is belangrijk om de oorzaak van je angst te herkennen en te bespreken hoe dit opgelost kan worden.

Oorzaak angst

Angst voor de tandarts kan meerdere oorzaken hebben. Wellicht heb je nare ervaringen gehoord van vrienden of familie, je bent angstig voor de verdoving, je vindt het behandel geluid niet prettig, je bent bang dat er een gaatje wordt geconstateerd in je kiezen, etc.

Zodra je de oorzaak herkent, is het belangrijk om dit te bespreken met jouw tandarts. Dan kan de tandarts hier rekening mee houden of u hierin geruststellen.

Preventief voorkomen is beter dan achteraf genezen

Waarschijnlijk lees jij deze blog omdat jij angstig bent voor een tandartsbezoek.  Het voorkomen van de angst is beter dan het genezen van de angst. Als u kinderen heeft, neem uw kinderen mee naar uw tandartscontroles of plan een speelafspraak in. Hierin zal de tandarts speeloefeningen doen met uw kind. Hierdoor zal uw kind het niet als onprettig ervaren en wordt de angst voor de tandarts voorkomen.

Binnen tandartspraktijk Dentteam hebben wij ook knuffelkonijnen (mascottes Schoffie en Flossie) die langs kunnen komen bij de behandeling van uw kind. Hierdoor wordt er afleiding geboden en worden de behandelingen goed voortgezet of afgerond. Laat uw kind regelmatig (1x per kwartaal) naar de tandarts komen. Als uw kind de tandarts regelmatig bezoekt, zal het in de toekomst ook geen probleem zijn om naar de tandarts te gaan.

Bespreek jouw angst met de tandarts!

Zoals eerder aangegeven ben jij niet de enige met angst voor de tandarts. Maak het bespreekbaar met jouw tandarts. De tandarts kan rekening houden met jouw angstige ervaringen en ruim de tijd voor je nemen. Hierin kan extra uitleg gegeven worden of de oorzaak van de angst met u herkennen en de angst wegnemen. U kunt ook ervoor kiezen  om mee te kijken tijdens uw behandeling. Dit kan doormiddel van een spiegel of wij stellen een camera in zodat u mee kunt kijken op de beeldschermen.

Wat doet tandartspraktijk Dentteam aan de angst van mij?

Het team van tandartsen, mondhygiënisten en assistentes binnen Dentteam zijn getraind in het bespreken en wegnemen van de angst bij patiënten. Bespreek het gerust en het team zal eraan werken om u gerust te stellen.

Mijn tandarts doet niets aan mijn angst

Als dit het geval is kunt u nog proberen om het te bespreken met jouw tandarts. Als dit niet mogelijk is bent u van harte welkom bij ons in de praktijk. U kunt uw gegevens achterlaten onder het knopje ‘inschrijven’. De receptie zal dan contact met u opnemen voor het inplannen van een intake. Indien u angst heeft kunt u dit al aangeven tijdens het telefoongesprek.

Publicatiedatum 17/11/2020
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.