Bij doorbraak van eerste melktandje naar de tandarts?

1 min. lezen

Terug

In dit artikel geven wij meer duidelijkheid waarom het belangrijk is om uw kind mee te nemen naar de tandarts vanaf de doorbraak van het eerste melktandje.

1.       Poetsgewoonten

Voor ouders is het een grote uitdaging om het eerste melktandje te poetsen. Ouders kunnen zich afvragen of ze goed poetsen en hoe vaak ze moeten poetsen. De tandarts kan u hierbij helpen door de juiste poetstechniek te laten zien en bijvoorbeeld welke tandpasta geschikt is voor het kindergebit.

2.       Vroegtijdig inschatten van mondproblemen

Als het kind op vroege leeftijd naar de tandarts gaat, kan de tandarts eventuele problemen zoals cariës, vertraagde ontwikkeling van het gebit of afwijkende slikgewoonten signaleren. Het komt vaker voor dat de tandarts een kind van 2 jaar in de stoel heeft waarbij een caviteit (gaatje) wordt geconstateerd. Deze caviteit had voorkomen kunnen worden als het kind eerder was gekomen. Hierbij had de tandarts instructie en voorlichting aan de ouders kunnen geven over bijvoorbeeld de poetstechniek.

3.       Drink- en eetmomenten

Bij het doorbreken van het eerste melktandje is het al belangrijk om te weten hoeveel eet- en drinkmomenten het kind dagelijks mag hebben. Oók omdat het kind vaker van voeding wisselt, is het belangrijk om door de tandarts de drink- en eetmomenten uit te laten leggen.

4.       Kosten

Veel ouders weten nog steeds niet dat de routine mondzorgkosten van kinderen tot 18 jaar volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de ouder(s).

5.       Jong geleerd is oud gedaan

Dit is uiteraard een bekend gezegde. Het voorkomen van gebitsproblemen is in de meerderheid van de gevallen te voorkomen door op jonge leeftijd goede instructies en voorlichting te krijgen van de tandarts. Hierbij is het makkelijker om een gewoonte aan te leren dan een oude gewoonte te veranderen.

Publicatiedatum 16/03/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.