Sporters staan erom bekend dat ze goed voor het lichaam zorgen. Toch gaat de verzorging van het gebit vaak fout bij sporters. Hoe kan het dat fanatieke sporters relatief vaker caviteiten (gaatjes) krijgen?
Dat heeft een aantal oorzaken. In deze blog gaan wij er kort op in hoe het komt dat sporters relatief vaker een gaatje krijgen. Dit gaat over speekselproductie, eet- en drinkgedrag en voedingsschema’s.
Speekselproductie
In een Duits onderzoek is naar voren gekomen dat sporters minder speeksel produceren. De onderzoekers hebben tussen de 30 en 40 fanatieke sporters en tussen de 30 en 40 mensen die niet sporten onderzocht.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de speekselproductie slechter was van sporters én dat de ph-waarde van het speeksel lager ligt. De ph-waarde heeft een beschermende functie ten aanzien van het gebit. Hierdoor hebben bacteriën meer mogelijkheden om het gebit aan te tasten.
Voedingsschema’s
Sporters houden zich vaker aan voedingsschema’s om vet te verliezen of juist in spiermassa bij te komen. Bij sommige voedingsschema’s worden op meerdere momenten van de dag gegeten en/of gedronken. Hierdoor wordt de grens van maximaal 7 zoetmomenten per dag overschreden en kan het leiden tot het aantasten van tandglazuur.
Sportdrank
Naast het overschrijden van de zoetmomenten, de lagere ph-waarde en de slechtere speekselproductie wordt er regelmatig gebruik gemaakt van sportdrankjes en/of pre-workouts. Deze drankjes worden gebruikt om het energiepeil te verhogen en mineralen toe te voegen aan het lichaam. De meeste sportdrankjes en pre-workouts bevatten veel suikers, die erg schadelijk zijn voor het gebit. Hierbij is bijvoorbeeld het advies handig om met een rietje te drinken, zodat het zo min mogelijk met het gebit in contact komt.