Het schoonhouden van je gebit tijdens een beugel traject

1 min. lezen

Terug

Een beugel kan ervoor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. De beugel wordt geplaatst door een orthodontist of een tandarts voor orthodontie.

Bij een tandarts controle komt het regelmatig voor dat de patiënt niet op de hoogte is over het onderhouden van het gebit tijdens het beugel traject. Daardoor gaan wij in dit artikel verder inzoomen op de vraag: ‘Hoe houdt ik mijn gebit schoon, met een beugel?’

Bij een gebit zonder beugel gelden drie belangrijke basis mondhygiëne regels:

  1. Poets twee keer per dag je tanden;
  2. Rager dagelijks tussen je tanden en kiezen;
  3. Een maximum van 7 zoetmomenten per dag.

Ook als je een beugel hebt is het belangrijk om deze drie basis principes te blijven hanteren. Dit zorgt voor een gezond tandvlees en het geeft een mooier resultaat zodra de beugel verwijderd wordt.

Soorten beugels

  1. Metalen / traditionele beugel; Dit is de beugel waar mensen aan denken bij het woord ‘beugel’. Het is duidelijk zichtbaar, maar daarentegen wel de goedkoopste optie met een goed resultaat.
  2. Keramische beugel; De keramische beugel is vergelijkbaar met de traditionele, echter zijn de blokjes doorzichtig. Hierdoor vallen de blokjes minder op en is de beugel minder zichtbaar. Hierbij is het nadeel dat deze variant duurder is dan de metalen versie én als het niet goed wordt onderhouden, je een verkleuring krijgt op de blokjes.

Naast deze twee soorten zijn er nog meerdere opties zoals de Invisalign. Het doel van de soorten beugels blijft hetzelfde. Het gaat hierbij erom dat druk wordt uitgeoefend op tanden, waardoor deze in de gewenste positie komen te staan. Bij elke beugel is het belangrijk om de bovengenoemde basis principes te hanteren en is het aan te raden een elektrische tandenborstel te gebruiken.

Heb jij nog specifieke vragen over het reinigen van je gebit met een beugel? Vraag het dan na bij de preventieassistente, mondhygiëniste of orthodontist.

Publicatiedatum 20/11/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.