Hoe ontstaan Aften en hoe kom je ervan af?

1 min. lezen

Terug

Ongeveer 20% van de bevolking krijgt te maken met aften. Aften zijn zweertjes die zich bevinden in het mondslijmvlies. Indien het mondslijmvlies beschadigd is, komen zenuwen bloot te liggen. Deze zenuwen veroorzaken de pijn.

 

Waar kunnen Aften zich bevinden?

Aften komen met name voor op het tandvlees, binnenkant van de lip of wang of op de tong. Aften hebben een ovale of ronde vorm. Het midden is meestal wit, grijs of geel met een opgezwollen rand. Het geheel is gemiddeld ongeveer 4 millimeter in doorsnee. Bij grote Aften kan dit ook aanzienlijk groter zijn.

Kleine en grote Aften

Kleine aften zijn meestal binnen enkele dagen tot twee weken verdwenen, terwijl de grote aften enkele maanden aanwezig kunnen zijn voordat ze weg gaan. Aften zijn niet besmettelijk zolang het geen gevolg is van het herpes simplex virus.

Hoe ontstaan de Aften?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor aften ontstaan. Denk hierbij aan erfelijkheid, vitaminetekort, medicijnen, stress, hormonale veranderingen, kwaliteit van speeksel, etcetera.

Hoe kom ik ervan af?

Bij mensen die regelmatig last hebben van aften, is het aan te raden om altijd een pijn verlichtend middel in huis te hebben. Deze middelen zijn makkelijk te vinden via Google. De middelen verlichten de pijn en helpen bij een snellere genezing. Bij vragen kunt u terecht bij de tandarts.

Overige tips als je een Aft hebt:

  1. Blijf goed je tandenpoetsen, ook al doet dit pijn;
  2. Vermijd stressvolle situaties;
  3. Stop met roken;
  4. Raak de aft niet aan. Als deze kapot gaat kan de pijn verergeren.

 

Bij regelmatige last van aften is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Indien de kwaliteit of hoeveelheid van speeksel een rol speelt hierin, kan een speeksel test bij de tandarts een uitkomst bieden.

 

Publicatiedatum 13/10/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.