Hoeveel bacteriën zitten in jouw mond?

1 min. lezen

Terug

Er zijn goede en slechte bacteriën op de wereld. In jouw mond zitten miljarden bacteriën. Naast het weefsel van je tandvlees en de enzymen van jouw speeksel, heeft jouw mond ook bacteriën nodig.

Slechte bacteriën komen niet vanzelf terecht in de mond. Het is wel dé perfecte plek! In de mond is het donker, vochtig en het heeft een aangename temperatuur. Hier gaan wij dieper op in tijdens de volgende alinea’s.

Vochtigheid

Bacteriën willen graag overleven. Hiervoor is een vastgestelde PH-waarde nodig in de vochtige omgeving waarin de bacteriën zich bevinden. Aan deze PH-waarde en vochtigheid binnen jouw mond kun je niet veel doen.

Voor het verminderen van de slechte bacteriën is het belangrijk dat jouw basis mondhygiëne goed is, namelijk twee keer per dag tandenpoetsen en te rageren tussen je tanden en kiezen.

 

Temperatuur

Om bacteriën te doden hebben we een temperatuur van 100 graden Celsius nodig. Dit is uiteraard niet wenselijk in de mond. Andere bacteriën gaan juist dood als het vriespunt wordt bereikt, echter is dit ook niet goed voor de mond. De mond heeft een temperatuur die vergelijkbaar is met het algehele lichaam, namelijk 37 graden Celsius. Deze temperatuur is de perfecte omstandigheid voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

 

Wat kun jij eraan doen?

Als je nog met een hand tandenborstel poetst, overweeg dan om over te stappen naar de elektrische tandenborstel. De elektrische variant haalt meer rotaties en maakt hierdoor beter schoon in de mond. Let hierbij wel op dat door deze vele rotaties, de borstelkop sneller slijt. Denk eraan om de borstelkop ongeveer een keer in het kwartaal te vervangen en spoel en droog de tandenborstel na gebruik.

Daarnaast is het belangrijk om met een goede tandpasta te poetsen. Een goede tandpasta versterkt het glazuur van de tanden.  

Publicatiedatum 07/11/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.