Is mondwater goed of slecht?

2 min. lezen

Terug

Vroeger adviseerde bijna iedere tandarts om goed te spoelen met mondspoelwater na elke poetsbeurt. Hierdoor zijn veel mensen opgegroeid met het idee dat mondspoelwater erg belangrijk is voor de mondhygiëne.

In dit artikel leest u de huidige stand van zaken, de voor- en nadelen met betrekking tot het mondspoelwater.

Voordelen van mondspoelwater

-          Mondspoelwater bereikt moeilijk bereikbare ruimtes in de mond

Met de tandenborstel is het onmogelijk om alle plekken in de mond te bereiken. Als u met mondwater spoelt, bereikt u ook de ruimtes tussen tanden en kiezen. U kunt ook de ruimtes tussen tanden en kiezen bereiken door dagelijks te rageren.

-          Een lekker fris gevoel!

Veel mensen gebruiken mondwater door de frisse smaak, waardoor ze een lekker fris gevoel krijgen.

-          Doden van slechte bacteriën

Mondspoeling doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit is voor veel mensen een reden om het mondspoelwater te gebruiken.

 

Nadelen van mondspoelwater

-          Het doodt ook goede bacteriën

Naast het doden van slechte bacteriën, doodt mondwater óók goede bacteriën in de mond. Dit is een reden om geen mondwater te gebruiken, maar bijvoorbeeld uw mond te spoelen met water.

-          Alcohol is slecht voor het gebit

De meerderheid van de soorten mondwater producten bevat alcohol. Alcohol is niet goed voor het gebit. Alcohol zorgt ervoor dat de speekselproductie vermindert. Hierdoor heeft tandplaque de kans om zich verder te ontwikkelen in de mond. Daarnaast geeft alcohol op een langere termijn een minder fris gevoel. Door het onttrekken van vocht uit de mond, ontstaan nare geuren in de mond.

Is mondwater essentieel?

Mondwater is niet essentieel voor een goede mondverzorging. U kunt na de poetsbeurt spoelen met water. Gebruikt u toch graag mondwater? Kies dan voor de milde variant zonder alcohol. Dit geeft wél het frisse gevoel, maar zonder schade aan te richten.

Een betere oplossing

Heeft u last van slechte adem? Onderzoek dan de oorzaak hiervan. Een slechte adem kan veroorzaakt worden door een slechte mondverzorging. Mondhygiënisten kunnen reinigen op plekken in de mond die moeilijk bereikbaar zijn. Hiermee wordt in de meeste gevallen de slechte adem verwijderd.

Publicatiedatum 10/02/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.