Meer informatie over het Kunstgebit

2 min. lezen

Terug

Op het moment dat in uw gebit een aantal tanden, of alle tanden ontbreken, is een kunstgebit (prothese) een van de meest gekozen oplossingen. Tegenwoordig worden kunstgebitten gemaakt die lijken alsof het uw eigen tanden zijn.

 

Er zijn meerdere soorten van de prothesen:

  1. Immediaatprothese (kunstgebit voor tijdelijk);
  2. Partiële prothese;
  3. Prothese op implantaten (ook wel Klikgebit genoemd);
  4. Volledige prothese (ook wel Kunstgebit genoemd).

Laten wij verder inzoomen op de volledige prothese (het kunstgebit):

Het kunstgebit wordt gemaakt van Acryl (plastic). Wanneer u kiest voor een kunstgebit, zal dit anders aanvoelen in uw mond dan uw eigen gebit. U zult wat tijd nodig hebben om te wennen aan dit gevoel. In de beginfase kan het zo zijn dat er pijnlijke plekjes zijn, dit noemen wij drukplekjes.

Het is hierbij belangrijk dat u de prothese dan gewoon inhoudt. Plan direct een afspraak bij de tandarts in om de drukplekjes te behandelen. Dit zijn korte afspraken en u kunt snel terecht bij de tandarts hiervoor. In de eerste week is het aan te raden dat u de prothese ook in de nacht inhoudt. Na deze week is het beter om de prothese uit te doen in de nacht.

Schoonmaken van het kunstgebit

Voor het schoon houden van het kunstgebit zijn er een aantal belangrijke zaken om na te lopen:

  1. Reinig het gebit dagelijks;
  2. Reinig de prothese met speciale reinigingsmiddelen en een prothese borstel. Spoel de prothese af voordat u hem terug plaatst in uw mond;
  3. Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel;
  4. Bewaar de prothese in schoon water of een reinigingsmiddel als u de prothese niet in heeft;
  5. Gebruik voor het reinigen van de prothese geen tandpasta. Dit heeft een schurende werking ten aanzien van uw prothese.

Kosten en verzekering van een kunstgebit

De kosten van een kunstgebit worden één keer per 5 jaar voor 75% vergoed vanuit uw basisverzekering. De overige 25% van de kosten betaald u zelf (als u een aanvullende verzekering heeft, wordt ook een gedeelte van deze 25% vergoed).

De gemiddelde kosten van een volledig kunstgebit liggen tussen de 900 en 1.300 euro. De prijs bestaat uit een deel techniekkosten en een deel tandartskosten. De tandartskosten zijn over heel Nederland gelijk, omdat er landelijke afspraken zijn gemaakt.

Wilt u meer informatie over een eventuele prothese? Maak dan een afspraak bij de tandarts voor het controleren van uw gebitssituatie en het bespreken van de mogelijkheden.

Publicatiedatum 22/10/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.