Stoptober! Wat doet roken met jouw gebit?

1 min. lezen

Terug

De jaarlijkse stoppen-met-roken-actie Stoptober staat weer voor de deur. In deze blog vertellen wij wat roken voor een impact heeft op jouw mondhygiëne. 

 

Zoals je waarschijnlijk vaker hoort, roken is niet goed voor jouw algehele gezondheid. Ook draagt roken niet positief bij aan een goede mondhygiëne. Dit zijn de negatieve bijwerkingen van roken met betrekking tot jouw gebit:

1. Rokerstanden

Roken leidt in eerste instantie tot een verkleuring van de tanden. De tanden van rokers zijn meestal gelig uit. 

2. Ontstoken tandvlees

Rokers hebben over het algemeen meer last van tandplak (dat ontwikkelt zich tot tandsteen) tegenover niet-rokers. Als tandsteen langer blijft zitten leidt dit tot ontstoken tandvlees of caviteiten (gaatjes) in jouw gebit. 

3. Hogere kans op ontsteking

Bij roken hoort nicotine. Nicotine heeft een vaatvernauwende werking, waardoor er minder bloed bij de ontsteking kan komen. Hierdoor kunnen de afweercellen in jouw lichaam de ontsteking minder goed bestrijden, dat leidt tot een hogere kans op gebitsproblemen.

4. De onzichtbare ontsteking

Door de vernauwde bloedvaatjes is een tandvleesontsteking minder snel te zien. Doordat het pas op langere termijn geconstateerd kan worden, heeft de ontsteking langer de tijd om schade aan te richten. In ernstige gevallen kan dit leiden tot parodontitis. Dit houdt in dat het kaakbot wordt aangetast dat, zonder bestrijding hiervan, kan leiden tot het verliezen van tanden of kiezen.

 

Zodra jij stopt met roken kun je op korte termijn al goede resultaten boeken voor je mondhygiëne. Binnen 2 tot 6 weken zijn deze effecten meestal zichtbaar. De conditie van het tandvlees gaat niet verder achteruit, het tandvlees kan zich beter herstellen en de behandelingen aan het ontstoken tandvlees slaan beter aan omdat de doorbloeding in het tandvlees weer werkt. 

Voor meer informatie over de Stoptober campagne verwijzen wij jou graag door naar www.stoptober.nl voor meer informatie of download de Stoptober 2021 app. 

Publicatiedatum 24/09/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.