Vanwaar maakt mijn tandarts een röntgenfoto van mijn gebit?

1 min. lezen

Terug

In dit artikel gaan wij verder in op de vraag waarom de tandarts röntgenfoto’s maakt van het gebit, hoe vaak een röntgenfoto gemaakt wordt én of er risico’s zijn verbonden aan het maken van röntgenfoto’s.

Reden van röntgenfoto

De tandarts kan in sommige gevallen de conditie van het gebit niet beoordelen met het blote oog. Hierdoor worden één of meerdere röntgenfoto’s gemaakt. Op deze manier kunnen onder andere de wortels van tanden, het kaakbot en de eventuele caviteiten (gaatjes) goed bekeken worden.

Op basis van de röntgenfoto’s kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak van behandelen of het monitoren van de gebits situatie.

Hoe vaak worden röntgenfoto’s gemaakt?

De hoeveelheid en de houdbaarheid van foto’s zijn sterk afhankelijk van de gebitssituatie. Bij een hoog risico kan de tandarts ervoor kiezen om halfjaarlijks een röntgenopname te maken om goed te kunnen monitoren. Bij laag risico kan dit oplopen tot 24 maanden of zelfs langer.

Zijn röntgenfoto’s schadelijk?

Bij het maken van een röntgenfoto in een tandartspraktijk wordt een zeer kleine hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen nihil. De kans is zo klein, dat er geen getal aan gebonden kan worden. De hoeveelheid straling met maken van twee röntgenfoto’s kunt u vergelijken met een vliegreis van Nederland naar de Verenigde Staten.

Röntgenfoto’s tijdens zwangerschap

De tandarts maakt een röntgenfoto van het gebit of de kaak. De straling komt niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen röntgenfoto’s gemaakt worden zonder enig bezwaar. De tandarts zal (als de zwangerschap bekend is) echter alleen röntgenfoto’s maken als het noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld bij een tandheelkundig ongeval voorkomen.

Publicatiedatum 13/07/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.