Zwangerschap en het gebit

2 min. lezen

Terug

Ter voorbereiding op de zwangerschap nemen vrouwen meerdere maatregelen. Ook een goede gebitscontrole door de tandarts hoort bij een goede voorbereiding op een zwangerschap.

 

Het gebit tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komt het vaker voor dat de vrouw te maken krijgt met een veranderd eetgedrag, grotere eetlust of misselijkheid. Door deze veranderingen ontwikkelt zich een groter risico op gaatjes of tanderosie.

Het tandvlees tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op een tandvleesontsteking groter. Dit heeft te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding. Ontstekingen in het tandvlees kunnen leiden tot een slecht gebit of tot parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking).

De voorzorgsmaatregelen voor de zwangerschap

Het voorkomen van deze gebitsproblemen is op verschillende manieren mogelijk. Ten eerste is het extra belangrijk om tijdens de zwangerschap goed voor uw gebit te zorgen. Denk hierbij aan de basis mondhygiëne zoals twee keren per dag de tanden te poetsen (’s ochtends en ’s avonds) op de juiste poetswijze, vóór het tandenpoetsen te rageren, etc. Voor een juiste poetswijze of ragerinstructie kunt u zich wenden tot de preventieassistente in onze praktijk.

Ten tweede adviseren wij om vóór de zwangerschap een goede controle en reiniging te laten uitvoeren door de tandarts en de preventieassistente. Mocht er op dit moment al een ontsteking zijn, dan kan dit nog vóór de zwangerschap behandeld worden. Blijf ook tijdens de zwangerschap naar de tandarts gaan om het gebit te controleren. Let op, hierbij is het belangrijk dat er aangegeven wordt dat u zwanger bent in verband met het eventueel maken van röntgenfoto’s.

Een tandenborstel met een kleine borstelkop is beter te verdragen bij misselijkheid. Ontwijk de achterste kiezen niet, deze zijn juist belangrijk bij misselijkheid om goed schoon te houden.

Overgeven tijdens de zwangerschap

Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid of zelfs overgeven. In de volksmond is het gebruikelijk dat na het braken direct de tanden worden gepoetst. Toch kunt u dit beter niet doen. De borstel inclusief de tandpasta hebben een schurende werking en maagzuur tast het tandglazuur aan.

Indien direct na het braken de tanden worden gepoetst, kan het zijn dat het tandglazuur weggepoetst wordt. Wij adviseren om de mond met water te spoelen of een uur na braken de tanden te poetsen.

Eetgedrag en eetlust

Tijdens een zwangerschap kunnen voorkeuren qua voeding compleet veranderen. Vaak gaat dit gepaard met het nuttigen van zoete of zure etenswaren. Deze etenswaren zijn uiteraard slecht voor het gebit, aangezien ze het tandglazuur aantasten. Hierdoor is er een groter risico op het ontstaan van gaatjes en tanderosie.

Probeer er op te letten om ook tijdens de zwangerschap de maximum van 7 zoetmomenten per dag niet te overschrijden. Vaak komt het voor dat zwangere vrouwen kleine beetjes, over de dag verdeeld, eten.

 

Publicatiedatum 29/05/2021
© 2018 - 2024 Dentteam. Alle rechten voorbehouden.